Tudom, hogy van feltámadás!

Fiataloknak

Az egyházban ritkán használják a „tudom” kifejezést, inkább azt szoktuk mondani, hogy „hiszem”. Én most mégis, le merem írni, hogy nemcsak hiszem a feltámadást, hanem tudom is. A következő rövid kis történet elolvasása után talán megértitek, miért vagyok ebben olyan biztos.

Egy Rolf nevű fiúról szeretnék mesélni. Tíz éves korában az utcán töltötte ideje nagy részét. A háború után Berlinben is sok utcagyerek volt. A sok szörnyűség után ezek a srácok meglehetősen kemény szívvel élték a bandaéletet. Verekedtek, loptak, cigarettáztak és ittak is. Érted? Tíz évesen? Sőt egy idő múlva hozzájutottak vacak, sokad osztályú kábítószerhez is.
Rolf nagyszüleit és rokonait kiirtották a nácik, mivel zsidók voltak. A szülei életben maradtak, de teljesen kiégtek, nem foglalkoztak fiukkal sem. Egyetlen perspektívának a „repülés” maradt és a homályos halál. Eddig nagyon lehangoló a történet, de másképp folytatódott.
Isten elküldött ezekhez a srácokhoz olyan keresztyéneket, akik nemcsak hittek a feltámadásban, hanem tudták is, hogy lehetséges. Akik túlláttak a külsőn. Akik nemcsak a kis gengsztereket látták, hanem a bennük rejlő új élet lehetőségét is.

Talán sejtitek a folytatást is. Igen, Rolf megismerte az őérte is meghalt és feltámadott Krisztust. Azt a Krisztust, aki átokká és bűnné lett az átok alatt szenvedő emberekért. Aki magára vette az egyes ember és a világ fájdalmát, bűnét. Aki nemcsak „szövegelt” a szeretetről, nemcsak előadást tartott Istenről, hanem mindezt be is mutatta, megcselekedte. Ahogy a Jelenések könyvében is olvassuk, hogy vérével vásárolta meg az elveszett embereket az Isten számára. (Jel 5,9) Ma Rolf az egyik legjobb barátom, lelkész és hozzá hasonló gyermekeket, fiatalokat szeret oda Istenhez, a megoldáshoz, a feltámadáshoz. Járja Németországban a nevelőintézeteket, a városokat, utcákat. Keresi az elveszetteket, keresi a lelki-szellemi haldoklókat. Az ő számára sem egy elvont hittétel a feltámadás. Tudja, mert átélte. A feltámadás akkor lesz valósággá, ha valaki személyesen, belső emberében éli azt át.

A Biblia is erre biztat:
Ébredj fel, aki alszol
 támadj fel a halálból,
 és felragyog neked a Krisztus.”
(Ef 5,14)

1995. április 16.