Senki meg ne tévesszen titeket!
ádvent 3. vasárnapja

Egy fekete bárány és egy fehér farkas néz egymás szemébe, és az orruk összeér. Egy plakáton láttam ezt a fotót. Nagyon elgondolkodtatott: ki kicsoda? Jézus szava jutott az eszembe a báránybőrbe bújt farkasról: „Sokan jönnek majd az én nevemben…”. Az ökumenikus törekvések és gyümölcsök mellett van egy fantasztikus versengés is a vallások és a felekezetek között. Ha Jézusra figyelünk, Ő egyértelműen lezárja a vitát: „Gyümölcseikről ismeritek meg őket!” Lásd pl. Gal. 5,22!

Sokan, nagyon sokan jönnek 1990. ádventje idején is a „messiások”. Micsoda dömping! A reklám szinte az őrjöngésig fokozódik. Szaglik a pénz: pornográfia, horror, new age, keleti misztikák, transzcendens meditációk, jézusos vallásturmixok, 1028. FELEkezet: gyere HOZZÁNK! Nálunk az igazság, mi vagyunk a legjobbak! Áll a bál. Az ördög, a diabolosz (= szétdobáló) a gavallér: sminkelt, hibátlan, vigyorgó fogsorú, „szent pofa”.
Jézus, Dávid fia könyörülj rajtunk! „Ó, jöjj el, jöjj, Naptámadat … Űzd el a sötét éj ködét! ... Ne ártson sátán ereje!” (133. ének)

Legyen karácsony! Ó jöjj el TISZTA FEHÉR BÁRÁNY, aki alázatosan, csendesen végigmentél a CSÚCSIG, feladva mindent az emberért. Te hiteles Isten! Tégy minket hiteles fiakká, hogy most már senki, a legvallásosabb farkas se tévesszen meg minket!
A JÓ GYÜMÖLCS a hitelesítő. Az Isten igazi fiai követik a BÁRÁNYT, bárhová is megy.
A Bárányt az áldozat útján lehet megtalálni, keresi az elveszettet, megelégíti a testi-lelki-szellemi szűkölködőt. Igen, ott van, ahol a gyapját nyírják, ahol a tejét isszák, ahol a húsát eszik, és a vérét szívják. Áldozat-isten. Az embert az utolsó csepp véréig szerető. Őt kell felismerni, Őt kell követni, Őt kell imádni! Ami ezen kívül van, hazug csalás, szemfényvesztés, hókusz-pókusz, egocentrikus önimádás! Az Isten Fia ma is lerombolja az ördög iszonyatos munkáit. Hallelujah! Dicsőség a BÁRÁNYNAK!

 „Senki meg ne tévesszen titeket!” – figyelmeztet Isten minket ádvent 3. vasárnapján.

Evangélikus Élet, 1990.