Találkozások a kútnál

Az evangéliumi történetben egy kútnál, Jákób forrásánál találkozott Jézus és a samáriai asszony. Életváltoztató, életmentő fordulatot jelentett ez a bűnökkel terhelt, társadalomból kirekesztett asszonynak. A Találkozás a kútnál program beszédes helyszínén, a Korsó sátorban bőven akadt miből meríteni. A különböző foglalkozású, Krisztus-követő, közismert meghívottak szóval, zenével és énekkel várták az ide betérőket. A program házigazdájaként Szeverényi János országos missziói lelkész moderálta az alkalmakat.

Minden napra jutott egy különleges találkozás. Az első napon dr. Falus András Széchenyi-díjas immunológus komplex előadásában a hit-tudomány-ember viszonyáról beszélt. Korunk embere bálványként tekint a természettudományra. Számítógépes hasonlattal élve: hardverként láthatjuk az ember öröklött tényezőit, szoftverként pedig a döntéseinket, melyek kívül állnak a genetikán. Csakúgy, mint az Isten és az ember kapcsolata. A tudomány nem a jónak és a rossznak tudására adatott.
Szemerédi Bernadett színművész és Smidéliusz Gábor lelkész zenei szolgálata tette könnyebbé a nehezebben emészthető falatokat. A résztvevők megismerkedhettek Orbán Attila lelkésszel, a szárazdi misszió vezetőjével, aki két napon is hirdette Isten igéjét.
Dr. Csókay András Prima Primissima díjas idegsebész-agysebész az imádság erejéről tett tanúságot. Előadását gazdagon illusztrálta személyes életéből vett példákkal. Az imádságon keresztül Isten gondolatokkal, ötletekkel látja el az embert. A tanulás folyamatában nem a rögzítés okoz problémát, hanem a bevitt információ felidézése. Agyunk limbikus rendszere játszik szerepet az ismeretek felidézésében, de ehhez a rendszerhez kötődnek motivációink is. A tanulás imádsággal párosítva növeli a kreativitást, gazdagítja az ember belső világát. Pál apostol nem hiába hív fel arra, hogy szüntelen imádkozzunk – emelte ki az idegsebész. Előadása előtt Dobóné Kiss Ildikó ír népi énekekkel imádkozott Fűke Szabolcs lelkész gitárkísérete mellett.
A harmadik alkalommal Völgyessy Szomor Fanni énekelt. Huszák Zsolt „Maci”, egyházunk ifjúsági referense, a Szélrózsa Band tagja nemcsak gitározott, hanem énekelt is, meglepve a hallgatóságot Merítenék című saját szerzeményével is.
Dr. Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere, volt országgyűlési képviselő – a Budapesten előző nap bemutatott Ébresztő, Magyarország! című könyv szerzője – elmondta: Istent nem lehet emberi erőfeszítésből jó cselekedetekkel megnyerni, ahogyan rettegésből, félelemből szolgálni sem lehet őt. Az üdvösség kegyelemből van. A gyümölcstermés, a szolgálat, az örömhír terjesztése a kegyelemből átélt szeretetből fakad. Aki Isten kegyelmét megtapasztalta, az tud gyümölcsöt adni a világnak, és ehhez akkor fogja megkapni az erőt, amikor elindul a cselekvés útján.
Michael Müller, Németországban élő evangélikus lelkész a hit felszabadító erejéről szólt. Hitünk sokszor sajnos puszta elméletté zsugorodik. A Jézus Krisztusban kapott új életnek az imádság, a bűnnel való szakítás, az Isten szavának való engedelmesség a fokmérője. Élni Krisztussal: szabadulást, reményt, növekedést hoz – biztatott az igehirdető.

Balla Mária

Egy a történetek sorából dr. Csókay Andrástól
Egy fegyveres testületnél szolgáló fiatal férfi balesetet szenvedett, nekiütközött egy oszlopnak. Látszólag nem volt súlyos sérülése, jelentősebb anyagi kár sem keletkezett. A férfi telefonon értesítette édesanyját a balesetről. Megnyugtatta, hogy jól van, majd – a beszélgetést követően – szolgálati pisztolyával főbe lőtte magát…
Beszállították a klinikára, ahol sajnos már nem tudtak segíteni az agyhalott fiatalon. Hívő család lévén, a szülők szörnyű fájdalmát tetézte a kétségbeesés: mi lesz így fiúk üdvösségével.
Kérdésükkel az idegsebészhez fordultak, aki – imádság után – arra jutott, hogy a fiatalember nem akart öngyilkos lenni. A baleset következtében támadt zavar az agyában, ez okozta a tragédiát.
S hogy mi mutatja, hogy az élet, a lélek nem az agyban, nem az ember testében van? A fiatal férfitől nővére is elbúcsúzott, és amikor megfogta az agyi működést egyáltalán nem mutató testvére kezét, a férfi szeméből könnycseppek gördültek ki…

Evangélikus Élet, 2012. augusztus