Ifjúsági vallások

„Ifjúsági vallások”-nak is nevezik az ún. „új vallási mozgalmak”-at, szervezeteket, melyek az utóbbi harminc-negyven esztendőben keletkeztek. Jelentős részük a hatvanas évek diáklázadásai, tiltakozó mozgalmai idején, a hippi-korszakban (Beatles, Jézus mozgalom, Jézus Krisztus Szupersztár, punk, keleti vallások, filozófiák, pszichokultusz… ). Ez a drog, szex, rock korszak kezdete.
Erre az időre tehetők a következő kultuszok keletkezése is: az Egyesítő Egyház (Moon), a Család, Holics-kommunák, Szcientológia, Hare-Krisna mozgalom, Transzcendentális meditáció.
Sajátosságaik, módszereik megjelennek más kisebb szerveződésekben is.
Azért nevezik őket ifjúsági vallásoknak is, mert tudatosan vagy ösztönösen nagyrészt a fiatalokat célozzák meg.
A serdülők és az ifjak érzékenyek, nyitottak, lázadók, keresik életük értelmét, sokan sérültek is, ezért könnyen odafigyelnek az egzotikumra, a radikalizmusra; befolyásolhatóak.
Ezek a mozgalmak nemcsak elvesznek (gyakran családot, szerelmet, hivatást, kultúrát, anyagiakat, személyiséget, méltóságot), hanem adnak is:

Az alaptétel: a világ káoszban van, gyere hozzánk, mi befogadunk a megmentett, megváltott családba. Más kultúrát kínálnak, szemben a meglévővel.
Hasonlóan a szektákhoz, ezekben a közösségekben is meghatározó a vezető, a „guru”, „szent mester”, „tanító” személye, aki gyakran átlagosnál érzékenyebb, de sérültebb személyiség is; feltétlen engedelmességet követel a tagoktól. Ő az Atya, a többiek a gyermekek. Több ilyen vezető lelki és sajnos fizikai öngyilkosságba is sodorta „gyermekeit”, pl. Jones szektája – kilencszáz halott. Akarat nélküli állattá, bábbá válik a begyűrt tag.
A megmenekülés receptjét egyedül a vezető birtokolja. „Gyermekeikkel” sokan szexuálisan is visszaéltek, pl. David Berg, a Család vezetője és kollégái.
Erőszakos kontrollt gyakorolnak a test, a lélek és a szellem felett: az egész életed az enyém.
A módszereikhez tartozik az elszakítás a korábbi környezettől, és szembefordítás vele, tudatbeszűkítés, agymosás (pszichotréning), a függőség kialakítása.
Ezen a területen is legfontosabb a prevenció, a feltétlen szülői, gyülekezeti befogadás, elfogadás; a fiatalok számára életszerű, természetes, szolgáló közösségek szervezése.
Nincs szebb, jobb, érdekesebb és izgalmasabb élet, mint Jézus igazi követése! Ő megszabadít a megalázó, méltatlan életből, igazi szabadságot ad, megmutatja milyen egyedi, szép és értékes is lehet az ember.
„Vigyázzatok, hogy meg ne tévesszen valaki titeket! … Sok hamis próféta támad, és sokakat megtévesztenek. … Íme itt a Krisztus, vagy amott: ne higgyétek! … Íme előre megmondtam nektek!” (Mt 24)

Híd, 2006/2.