Fókusztéma: nevelés

A kertet gondozni kell

Másfél éves gyermek apja öléből felmászik az ünnepi vacsoraasztalra és a pohárban lévő üdítőt szétöntögeti az abroszon. Az édesapa zavarban van, az anya engedi az akciót. Én, mint vendég, nem szólok, de nem érzem jól magamat.
Keresztelői megbeszélés egy lelkészi hivatalban. A résztvevők a szülők, a keresztszülők, a keresztelendő kicsi és annak idősebb testvére. A beszélgetést nem tudjuk elkezdeni, mert az apa nem találja azt a mesefilmet a mobiltelefonján, amit a nagyobb gyermek nézni szeretne. A szülők szeretnék megoldani a helyzetet, egyezkednek a gyermekkel, aki egyre türelmetlenebbül követel. Mindenki feszeng, kellemetlenül érzi magát. Végül ki kell vinni a gyermeket az udvarra, és kezdődhet a beszélgetés – az apa nélkül.

Sok hasonló esettel találkozunk. Nyugtalan, követelőző, síró gyermekek, tehetetlen és az igényeket félreértelmezett szeretetből kiszolgáló felnőttek. Mindenki szenved, kimerül; a gyermek, a szülők és a környezet.
Korjelenség a liberalizmus. Megadni, megengedni mindent a gyermeknek, amit csak kér, kíván, követel. Nyilván nem sírjuk vissza a zord, szigorközpontú, idomítás-jellegű nevelést, de ez a mai gyakorlat káros, veszélyes és nem szolgálja a gyermek javát.
A kertészkedők tudják, mennyi munkával jár a gazzal és a kártevőkkel szembeni küzdelem. A kertet gondozni kell. A teremtéskor erre kaptunk mandátumot: gondozd, őrizd, gyarapítsd környezetedet, a világot. A fényt, nedvességet, teret kisajátító gazt szükséges irtani. Az értékes, gyümölcsöt hozó növényeket pedig táplálni, alakítani, nevelni kell.

A világ, a média, az internet tele van lelki-szellemi gazzal, értéktelen és káros jelenségekkel, dolgokkal. Ezek ellen küzdeni kell, mert ha hagyjuk, elnyomják, megfojtják az életet.
Az Isten szeretet. Szeretetből teremtett, szeretetből adta a döntés szabadságát az embernek, szeretetből küldte a törvényt és szeretetből váltott meg minket a bűnből, a halálból, a gonosz hatalmából. A rend szeretet nélkül, a szeretet rend nélkül nem segít gyermekeinken.

Híd, 2018/4.