Isten ablaka

Látszólag jelentéktelen motívuma életünknek.
Pedig szép jelkép. Üzenethordozó.
NYITÁS, NYITOTTSÁG, LÁTÁS, SZABADULÁS, SZABADSÁG, REPÜLÉS,
KAPCSOLAT, A FÉNY, LEVEGŐ, ÉLET ABLAKA.
„Feljött a halál a mi ablakainkba” (Jer 9,21) – írja Jeremiás. A halál – leépülés, összeomlás, harag, bántás, félelem, anyagiasság – szele, levegője elérte a mi ablakainkat is! Sok zárt, bezárkózott, mégis védtelen emberház. Belül sötét kilátástalanság. Kívül harcok, bent félelem. DE VAN SZABADULÁS IS!

Az özönvíz iszonyatos vihara, bezártsága után Noé kinyitja az Úr által tervezett ABLAKOT! Micsoda fényáradás, élettápláló oxigén. (1Móz 8,6) SZÁLL A MADÁR, SZABADON, BOLDOGAN! Életet keresve és találva. Szállj, repülj kis madaram, szabadon, nem csúszó-mászóként, földön futva, botladozva. Ha az ÉLŐ a te bizodalmad, megtanulsz repülni, szárnyalni, békésen vitorlázni, mint a sas.

Tágasság, széles látóhatár. És szabadon elrepülsz a Sion Madarával EGÉSZEN AZ OLTÁRIG. Szabadon a feláldoztatásra. Az Úr legdrágább madarai. A Boldog Herceg szeretettől megrepedt szíve és az áldozattá lett Kis Fecske. (O.W.: A Boldog Herceg)
XXIII. János pápa ablakot nyitott, amikor megkérdezték az egyház jövőjéről. Dániel a fogságból szolgájának nyitott ablakán keresztül küldte el a szívét-lelkét Jeruzsálem felé (6,11). Dávid (1Sám 19,12), a kémek (Józs 2,15), Pál (2Kor 11,33) ABLAKON át menekültek a gyűlölet, a halál elől. Menekülj te is Olvasóm! Jézus a világ és a te ablakod. Megnyílt, kifeszült, hogy te repülhess, SZABADON!

Végezetül Bródy:
Ha én ablak volnék, akkora nagy lennék,
Hogy az egész világ láthatóvá válnék,
Megértő szemekkel átnéznének rajtam,
Akkor lennék boldog, ha mindent megmutattam.

VEZESS! – Keresztyén ifjúsági vezetők lapja, 1993. I. negyedév