„Hol van Ábel, a te atyádfia?” – A testvér az utcán hever

Elég sokat hallunk manapság az utcán élőkről, a hajléktalanokról. A téma rendkívül nehéz és összetett.  Még a tüneti kezelés is nehezen megy (begyűjteni, bevonni őket hajléktalan szállókra), nemhogy a pontos diagnózis után igazán hatékony küzdelem a megelőzésért és a rehabilitációért. Tudni kell, hogy ma több százezer potenciális hajléktalanjelöltje van társadalmunknak. Akik az utcára kerülnek, és rendkívül gyorsan leépülnek testileg-lelkileg, csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Kb. három millióan élnek létminimum alatt, legalább két millióan szívszorítóan szegények, munkanélküliek. Válás következtében sok férfi veszíti el egzisztenciáját. Könnyen jelentkezik ilyenkor az alkohol adta kábultság, fájdalomcsillapítás. A szegénységnek sok kemény következménye van: félelem,  létbizonytalanság, rezignáltság, idegbetegség, családi krízisek stb.. A szegénység, a kiszolgáltatottság az igazi oka a hajléktalanságnak.  Némelyek jó szándéka ellenére a bűn, az önzés miatt megbukott a szocializmus. De az egyház, a keresztyénség SOHA NEM ADHATJA FEL A SZOCIÁLIS GONDOLATOT ÉS GYAKORLATOT!

Ezt ma nem népszerű képviselni. Az életes egyház nem lehet komformista, nem sodródhat az árral. Bibliaismerők tucatjával idézhetik teljes összefüggésében a Szentírást ilyen szempontból. A vadkapitalizmus, a pénz imádata könyörtelen, embertelen, istentelen jelenség. Az is vitathatatlan, hogy a legtöbb ember felelős saját életéért, sorsáért. Ezért rendkívül jelentős terület a megelőzés szempontjából az egészséges nevelés. Riasztó jelzésnek vélem, hogy komoly politikai erők küzdenek a hitoktatás, de még az általános erkölcsoktatás ellen is, ugyanakkor támogatják a fiatalok butítását, kábítását. De sokan vannak olyanok is, akik önhibájukon kívül kerülnek bajba. 

A végeredmény szempontjából lényegtelen, hogy ki miért jutott nehéz helyzetbe. Az egyháznak és a keresztyéneknek mindent meg kell tenniük a megelőzésért és helyreállításért. Bármilyen szép is az a gondolat, hogy az egyház feladata a sírók vigasztalása, ma már így ez tarthatatlan és kevés. Mit tehetünk?

Isten tud Ábelről, a leütött testvérről, tud a pusztába kizavart Hágárról, tud az elűzöttekről, rászorulókról. „Aki tudna jót cselekedni, de nem teszi, bűne az annak.”

CREDO Evangélikus Műhely