Milyen bűnöket vallhatott be a világ egyik legbefolyásosabb embere?

Titkok és vallomások – filmajánló

A Nemzetközi Valutaalap elnöke egy gyónást követő hajnalon öngyilkos lesz. Hogyan kerül egy csendes karthauzi szerzetes a cinikus és embertelen pénzvilág kellős közepébe?

Egy németországi luxushotelben találkoznak a világ leggazdagabb országainak gazdasági miniszterei (G8). A találkozón jelen van a Nemzetközi Valutaalap elnöke Daniel Roché (Daniel Auteuil), ám egyik reggel holtan találják a szobájában. Halála előtt egy olasz szerzetessel Roberto Salus-sal (Toni Servillo – korábban A nagy szépség című filmben láthattuk emlékezetes alakítását) beszélt utoljára, akit ő hívott meg a rendezvényre. Rochénak a meghívással célja volt: gyónni akart a szerzetesnek. Vajon milyen bűnöket vallhatott be a világ egyik legbefolyásosabb embere? Az elnök vallástalannak nevezte magát, aki kihasznált mindent és mindenkit az életben. Most mégis vallomást akart tenni. A gyónás utáni hajnalon öngyilkos lett. A papot hiába kérdezik a nyomozók és a titkosszolgálat emberei, nem árulhat el semmit a beszélgetés tartalmából.

Titkok és vallomások

A film készítői tudatosan szembeállítják az evangéliumi szellemiséget a mai pénzgépezettel. Plasztikusan érzékeltetik a pénzvilág cinikus céltudatosságát, embertelenségét, az arctalan háttérhatalmak befolyását a politikusokra és a világra. A filmbeli Valutaalap-elnök ismerte  a csendes, bölcs karthauzi szerzetes könyveit. Ezért hívta őt meg a konferenciára. A pap egyszerű, fehér ruhájában jézusi alak ebben az álságos luxuskörnyezetben. A jelenlevők közül a legcsendesebb, de mégis meghatározó a kisugárzása.

Isten jelen van sérült, veszélyes világunkban. Egy ilyen professzionális filmben is megjelenik. A látszólag tőle távol levők is figyelik a szabadságban élő igazságra törekvő hívőket.  Só és világosság lehet a Krisztust-követők csapata egy ízetlen és sötét világban. Ez az utolsó esély.

Titkok és vallomások (Le confessioni), rendező: Roberto Andó, szereplők: Toni Servillo, Daniel Auteuil, Moritz Bleibtreu, Connie Nielsen, olasz-francia thriller, 108 perc, 2016. (16)

Kötőszó evangélikus blog – http://kotoszo.blog.hu

2016. november 3.